Geboortefotografie in Arnhem

geboortefotografie oudewaterJessica neemt met mij contact op omdat ze graag haar bevalling wilt laten fotograferen. Extra leuk is dat Jessica zwanger is van een tweeling. Omdat ik geen 100% garantie kan geven kwam Jessica met een andere fotograaf die op wacht wilde staan op de dagen dat ik niet beschikbaar was. Eind augustus  spreken we af voor een kennismakingsgesprek. Het hele gezin is mee en de kinderen kunnen lekker spelen in de speeltuin. Omdat de zwangerschap van een tweeling meer risico met zich meebrengt is zij onder behandeling bij een gynaecoloog. Het geboorteplan ligt al klaar en Jessica wilt de tweeling graag op natuurlijke wijze ter wereld brengen. De weken verstrijken en behalve dat de kindjes het goed doen en een mooi gewicht hebben gebeurt er weinig. Jessica houdt veel vocht vast  en met nog 2 andere kinderen die rondlopen is het erg pittig. Steeds vaker heeft ze het over een inleiding die ze eigenlijk niet wilt, immers ze heeft goede afspraken met de gynaecoloog kunnen maken om zo min mogelijke medische handelingen te doen.

Als Jessica dinsdags op de poli komt is er geen enkel teken dat de bevalling snel begint. Er wordt een duidelijk plan gemaakt en ze mag vrijdag al weer op controle komen. Op z’n vroegst wordt ze maandag ingeleid. Die vrijdag blijkt dat zelfs strippen nog niet lukt, de onderste baby ligt nog te hoog. Als ze er dinsdag nog niet zijn dan wordt ze ingeleid. Uiteraard hoopt iedereen dat de baby’s zich zelf aankondigen.
Dezelfde avond om 22.00 krijg ik een appje dat ze toch nog even naar het ziekenhuis gaan voor controle, ze heeft flinke buikpijn maar het is nog niet regelmatig. Ik besluit wakker te blijven tot er meer bekend is. Rond middernacht heeft ze 2 cm ontsluiting, ik ga snel slapen wat uiteraard lastig is als je weet dat je straks gebeld gaat worden.
Om 3.15 gaat mijn telefoon en ik ben meteen wakker. Bernard vertelt dat ze 6cm heeft. Dat gaat vlot! Met enige haast vertrek ik naar Arnhem. Precies een uur later stap ik de verloskamer binnen waar nog alle rust heerst. Jessica ligt net aan het CTG, maar kletst er nog vrolijk op los. Het is totaal niet te merken dat ze al 6cm ontsluiting heeft. Vlak daarna gaat ze lekker douchen terwijl Bernard nog wat op de iPad leest.

Langzaam wordt het ochtend en komt de zon op. Zodoende komt ook de nachtdienst overdragen aan de dagdienst. Na het toucheren blijkt dat Jessica nog steeds 6cm heeft.
Jessica moet dit even verwerken en besluit dan in overleg met Bernard dat ze de vliezen laten breken, er wordt nog even gewacht met weeën opwekkers. Jessica probeert daarna wat verschillende houdingen aan te nemen en de weeën lijken krachtiger te worden. Een uurtje later geeft Jessica aan dat ze persdrang heeft, de arts bevestigt dit en gaat dit “goede nieuws” vertellen aan de gynaecoloog.
Alles gaat heel rustig en na een paar persweeën wordt om 8.46 een prachtig jongetje Hugo geboren. Nadat de navelstreng is uitgeklopt en doorgeknipt door Bernard wordt Hugo lekker warm ingepakt en mag hij met zijn vader kennismaken. Er wordt een echo gemaakt en gevoeld hoe het meisje ligt, dit blijkt niet gunstig, eigenlijk gewoon onmogelijk. Er wordt besloten om de baby te draaien. Het meisje ligt dubbel gevouwen met zowel het hoofd als voeten naar beneden. Er worden 2 draaipogingen gedaan en vele malen met de echo gekeken. Jessica houdt zich ontzettend dapper en blijft roepen dat ze geen sectio ( keizersnede ) meer wil en ze maar moeten draaien! De gynaecoloog legt uit dat ze haar best doet en nog 1 draaipoging wilt wagen maar dat ze nu in een houding ligt wat onmogelijk is. Als ook deze draaipoging niet lukt en het definitief een keizersnede wordt moet Jessica dit echt verwerken en vloeien er tranen.  Gelukkig blijft het CTG goed en heeft Jessica weinig weeën.

Al snel blijkt dat ik mee mag, maar dat Bernard bij Hugo gaat blijven. Het hele gezin mag mee naar de recovery en daar geeft de anesthesist toestemming dat wij beide mee mogen. Hugo gaat met de verpleging mee terug.
Ik krijg het beste uitzicht op de buik en daar zie ik dat het veel moeite kost om het meisje eruit te krijgen. Iets voor 10u wordt er een slap en bleek meisje genaamd Fenne geboren die meteen naar de opvangtafel gaat. Ze heeft hulp nodig met haar ademhaling en er wordt besloten haar mee te nemen naar de couveuse afdeling.

Daar doet Fenne het eigenlijk heel goed. Bernard gaat even familie inlichten en al snel wordt Hugo naar Fenne gebracht. Fenne blijkt met haar 38weken+3dagen een hele grote dame te zijn. Ze weegt 3895 gram! Haar broer weegt 3292 gram.
Even later laten wij Fenne even achter en gaan met Hugo naar de recovery. Jessica voelt zich goed maar moet nog even wachten met teruggaan naar de afdeling. Bernard besluit terug naar Fenne te gaan terwijl ik bij Jessica en Hugo blijf. Na het middaguur mag Jessica terug naar de kraamafdeling en als verrassing blijkt dat ook Fenne terug mag. Opa en oma worden gebeld en een half uurtje later komen de 2 trotse broers binnen. Het gezin is compleet!
Over een aantal weken mag ik dit gezin nogmaals fotograferen voor de newborn shoot. Wordt vervolgd…

 

Met dank aan het Rijnstate in Arnhem dat ze mij toestonden om er als geboortefotograaf in de operatiekamer bij te zijn en dit op deze manier vast te leggen!

geboortefotografie oudewater geboortefotografie oudewater geboortefotografie oudewater geboortefotografie oudewater geboortefotografie oudewater geboortefotografie oudewater geboortefotografie oudewater geboortefotografie oudewater

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren