Geboorte Hasse in Amsterdam

geboortefotografieOmdat Boukje in Amsterdam woont, spreken we voor het kennismakingsgesprek af in Breukelen. In een vol restaurant hebben we een leuk gesprek over zwanger zijn, bevallingen, werk enz.  Boukje is verloskundige en weet precies wat ze wilt. Haar man Bart kletst lekker mee en ook één van de jongens is mee. Op het moment dat hij ontdooit en het restaurant op stelten  ging zetten was het tijd om het gesprek af te ronden.

Boukje twijfelde erg over een fotograaf omdat ze de andere bevallingen alleen mensen om zich heen had die zij goed kende. Beide keren is zij thuis bevallen en ook dit keer wilt ze graag thuis in bad bevallen. Ik heb het volste vertrouwen dat dit gaat lukken. De vorige bevalling duurde maar 4 uurtjes dus ik druk haar meerdere keren op het hart echt te bellen zodra ze wat weeën heeft. Bij de bevalling zullen twee vriendin verloskundigen zijn, waarvan er 1 nog langer moet rijden dan ik. We spreken af dat zodra zij hun belt ze ook meteen mij gaat bellen.

Tijdens de zwangerschap hebben we regelmatig contact. Aangezien Boukje de vorige zwangerschappen over tijd liep rekent ze daar nu ook op, hoewel de baby echt wel eerder mag komen! Als Boukje precies 40 weken zwanger is, heb ik mijn laatste werkdag in het Diak. Daarna heb ik 2 weken vakantie. Als Boukje vandaag nog even de baby “binnenhoudt” dan ben ik er zeker bij.  Ik stuur ‘s middags een berichtje dat de baby mag komen en ik krijg een appje terug dat ze rommelt en elke 7-10 minuten voorweeën heeft. Dat belooft wat! Het bad staat stand-by en het huis is opgeruimd. Ik verwacht eigenlijk wel, met een derde kind, dat het doorzet en besluit vroeg naar bed te gaan in de veronderstelling dat ik vannacht eruit mag.

Des te vreemder is het, dat ik de volgende ochtend niks gehoord heb. Het blijkt toch afgezwakt en ik moet even schakelen. Ik verwacht de baby niet meer dit weekend; het is mooi weer en beide kinderen zijn thuis. Zaterdagochtend spreek ik af met een collega fotograaf om daar ‘s avonds heen te gaan voor een fotosessie. Ik geef aan dat ik wel op wacht sta maar niks verwacht. Ze geeft voor de zekerheid haar nummer, want niks is zo veranderlijk als een hoogzwangere vrouw.

Ik loop net een rondje buiten als om 14.00 uur mijn telefoon gaat: Boukje! Ik moet meteen lachen dat mijn planning wederom in de war wordt geschopt. Wat een heerlijk beroep 😉 Ik krijg Boukje zelf aan de lijn die vertelt dat de weeën nu echt lijken begonnen en of ik rustig deze kant wil opkomen. Ik loop snel naar huis, gris wat spullen bij elkaar en zit binnen 10 minuten in de auto. De navigatie geeft een  vertraging van 15 minuten aan. Op zaterdagmiddag?! Het blijkt dat er werkzaamheden zijn op de A2. Veel overleg aan de telefoon met mijn man. Zijn er geen alternatieven? De A9 is dit weekend gesloten en op de A10 staat een monsterfile door een ongeluk. Langzaam zie ik de vertraging oplopen tot +48 minuten. Ik probeer als een mantra te herhalen dat ik rustig  moet blijven en ik vast alle tijd heb. Toch blijft het niet lekker voelen: een derde kindje, vorige keren vlot bevallen en al goede voorweeën gehad. Ik wil er gewoon dolgraag gauw zijn. Mijn navigatie verzint een andere route en de vertraging loopt langzaam terug. Ik moet om 15.20 uur aankomen, dat is al later dan anders. De navigatie stuurt mij dwars door Amsterdam heen en geloof mij: op een warme zaterdagmiddag wil je echt niet met de auto in het centrum van Amsterdam zijn!!!

Om 15.35 uur bel ik aan en er wordt meteen open gedaan. Bart trekt mij zo ongeveer mee: “kom maar snel!”  Oh neeee heb ik het gemist???! Ik kom binnen en gris meteen mijn camera uit de tas. Boukje vertelt dat het hoofdje al staat. Ik had geen minuut later moeten binnenkomen schiet meteen door mijn hoofd. 9 minuten na binnenkomst van de verloskundige en 4 minuten na de mijne wordt er in bad een meisje geboren. Ze is wat aangeslagen, maar na flink prikkelen pruttelt ze wat en gaat tenslotte huilen.

Nu pas kan ik rustig om mij heen kijken. Wat een prachtig plaatje is het. Buiten een geroezemoes van  kinderen en mensen en hier binnen is een serene rust waar net een mensje geboren is.

Langzaam vertelt Boukje de details van vandaag. Ze heeft vanaf 12.00 uur al wat gerommeld maar toch nog besloten om een terrasje te pakken. Om 13.30 uur werden de weeën toch wel zodanig frequent dat ze op de fiets weer naar huis zijn gegaan. Om 14.30 uur zijn de kinderen pas opgehaald en kon ze zich echt richten op de bevalling. Om 15.00 uur heeft  Boukje het idee dat het snel gaat en voelt hoeveel ontsluiting ze heeft: 5 cm. Bart belt de verloskundige om te vragen waar ze is. Nog 20 minuten rijden, ook zij heeft last van de drukte. Iets meer dan een half uur later ligt er een prachtig meisje op Boukjes buik. Wauw!

De placenta laat even op zich wachten en als Boukje wat meer gaat vloeien wordt er besloten dat ze op bed gaat liggen. Ze voelt zich nog goed en kan zelf met baby die nog vastzit aan de navelstreng naar de slaapkamer lopen. Gelukkig volgt de placenta snel, maar helaas stopt het vloeien niet. In overleg met Boukje zet de verloskundige een prik om de baarmoeder beter te laten samentrekken. Het vloeien stopt niet en aangezien er (bewust) geen kraamverzorgende is gebeld, gooi ik mijn camera aan de kant en assisteer ik de verloskundige in mijn oude beroep als kraamverzorgende. Gelukkig is een rit naar het ziekenhuis niet nodig, maar Boukje is wel veel bloed verloren.

Het wordt tijd om de grote broers te bellen! Grote broer Job heeft al eerder onderhandeld met zijn ouders en afgesproken dat hij als eerst de naam mag horen. Het duurt even totdat Boukje Job aan de lijn krijgt, maar dan horen we eindelijk hoe de dame gaat heten: Hasse.

Een uur na de geboorte van Hasse komt ook de andere verloskundige binnen. Zij was al op de hoogte gesteld van de geboorte zodat ze wat rustiger kon rijden. Zij komt Boukje helpen met douchen, maakt wat eten klaar en helpt met het bad leegpompen.

Als beide verloskundigen weer naar huis zijn, komen de jongens thuis. Tibbe moet heel even wennen, maar vraagt al snel of hij de baby mag vasthouden en Hasse krijgt meteen een dikke kus van hem. Wat een prachtig plaatje om het gezin compleet op bed te zien.

geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie geboortefotografie

Bewaren